Det är så himla jobbigt att vakna klockan 4 varje morgon med fullt med tankar som surrar runt i huvudet. Det är helt omöjligt att somna om. Idag är inget undantag, det bästa är att sätta på kaffebryggaren och försöka ladda upp för en ny, lång dag.

Idag blir det ett besök på banken där jag har kontot som jag disponerar hälften av. Det är en hel del praktiskt som måste fixas. Banken behöver bl a dödsattesten i original, men den har jag inte. Den är på makens jobb, där den kopierats och stämplats inför notarie. De jobbar på att få loss änkepension och en arbetsförsäkring som gör att jag kan hålla mig flytande ett tag till.

Jag kollar i brevlådan varje dag, och blir lika besviken när den är tom. Det är framför allt två intyg från skattemyndigheterna i Sverige som jag väntar på. Det ena är dödsfallsintyg med släktutredning, vilket är nödvändigt för att få ut en efterlevandepension från SPP i Sverige samt en livförsäkring. Den sistnämnda behöver även obduktionsprotokollet. Sist när jag ringde till Juzgado de Instrucción, som myndigheten heter som utfärdar det, så bad de mig återkomma den 27 november, hopplöst!

Det ändra intyget från Sverige är ett personbevis – familjebevis som intygar att jag ärver maken, att vi inte har några barn och att hans föräldrar är döda. Detta är det viktigaste pappret här i Spanien, och är en förutsättning för att arbeta vidare med en framtida bouppteckning.

Sen har jag ytterligare en bank i Spanien som jag måste kontakta, där står i alla fall jag på kontot och har ett lån för vår solenergiinstallation. Tack och lov så löper lånet ut år 2012 och är billigt pga statliga garantier. På samma konto har maken två fonder som gått urdåligt pga den globala ekonomiska krisen, det bästa är väl att dessa vilar tills krisen vänder. Jag kommer att få hjälp från makens jobb i nästa vecka vid ett första besök på banken.

Ja, i natt skall jag i alla fall ta en hel insomningstablett. I morgon kväll kl 8 är det en begravningsceremoni i en katolsk kyrka som ordnas av makens jobb. Det kommer att bli jättetungt, men makens chef som är norrman kommer med. Han kommer även att bjuda på middag efteråt. Eftersom jag känner honom väl tror jag att det blir ett fint stöd.

Etiketter: , , , , , , , ,