Jag väntar fortfarande på obduktionsprotokollet, vi ringde igår och fortfarande får vi inget besked. Vi blev uppmanade att ringa på måndag igen. Vad är det fråga om egentligen?? På måndag är det redan den 7 december, och då är det nästan 2 månader sen maken dog. Askan kom till mig redan 2 dagar efter dödsfallet, så vad tusan håller dom på med?? Det är fruktansvärt!

Igår skickade jag mail till SPP, och jag fick besked idag. Maken hade inte två, men tre försäkringar och inom tre veckor kommer jag få besked om beloppet samt utbetalningstid (5 år). Dessa kommer att ske månadsvis, något som känns bra tills jag har situationen under kontroll.

När det gäller Handelsbanken Liv så mailade jag dom idag också med vissa frågor. Försäkringsbeskedet som kom igår fick jag ytterligare bekräftat att jag kunde bortse ifrån. Däremot ställde jag frågor när det gäller varför vissa behöver lämna in obduktionsprotokoll, och andra inte. Fick följande svar:

Anledningen till att vi behöver dödsorsaksintyg/obduktionsprotokoll är att försäkringen är tecknad med hälsoförklaring. Alla försäkringar där man lämnat hälsouppgifter vid tecknandet måste vi få in dödsorsaksintyg på och anledningen är helt enkelt att vi måste kontrollera så att man inte lämnade oriktiga uppgifter vid tecknandet. Tyvärr måste vi få in någon officiell handling som talar om dödsorsaken.

Jag svarade ganska omedelbart och mina frågeställning var bl a följande:

Vad jag kan se på ert standardformulär avs Avtal – Låneskydd, jag har hittat originalen nu, så innebär er hälsoförklaring vad jag förstår att man besvarar tre frågor:
1) Behandlas eller kontrolleras Ni för pågående eller tidigare sjukdom, skada eller handikapp?
2) Har ni under de tre senaste åren varit sjukskriven (helt eller delvis) mer än en månad i följd?
3) Uppbär ni sjuklön, sjukpenning, sjukbidrag eller förtidspension?

Vi undertecknade våra ömsesidiga försäkringar den 11 augusti 1997 och besvarade samtliga frågor nekande. Jag är ju inte dummare än att jag inser att ni har samma klausul för samtliga försäkringstagare, citerar ”Detta avtal förutsätter godkänd hälsoprövning. Kredittagaren skall personligen besvara nedan angivna hälsofrågor”.

Så jag frågar mig fortfarande hur ni efter 12 år kan inkräva dessa uppgifter från mig avseende maken och vilka kriterier ni har för att vissa behöver skicka in ett obduktionsprotokoll och andra inte. Eller har ni fler uppgifter avseende makens hälsotillstånd som inte jag kan se här? I så fall får ni skicka det till mig som efterlevande. Att bara vissa skall behöva skicka in obduktionsprotokoll eller ett preliminärt besked förefaller mig som en lögn, givetvis måste alla göra det enligt de kriterier ni har. Hade maken varit 100 år när han dog så hade det möjligtvis gått igenom. Att maken jobbat på i tolv år efter vårt avtal med er borde väl bevisa att han var i full vigör. Sen händer det som ingen hade velat! Vi har troget betalat in våra försäkringar sen 1997, och att ni börjar bråka nu förvånar mig inte. Det är under all kritik! Skulle vi fuska för att få ut en försäkring? Jag är i största behov av försäkringen vi har betalat in i 12 år, och jag lovar, helst skulle jag slippa behöva ta itu med detta överhuvudtaget! Om maken hade varit i livet hade jag sluppit bråka om detta.

I övrigt håller jag på att planera akten kring urna den 6 december. Prästen ringde mig idag och det kändes så bra. Jag är säker på att det kommer att bli en fin stund. Enda smolket i bägaren är att jag fortfarande inte kommer att få veta den exakta dödsorsaken innan dess, det känns verkligen dåligt! Akten kommer att sätta sina spår i min rämnande ekonomi, det kommer 50 personer, men jag känner min make rätt. Han ville aldrig snåla och detta är vad han vill ha. Vi hade planerat en kombinerad 50- och 55-årsdag, detta får bli ersättningen.

Etiketter: , , , , , , ,