Helt plötsligt var kl 5.30 i morse när jag insåg att det var hög tid att lägga sig. Fråga inte vad jag höll på med, bl a skickade jag ett mail till min spanska advokat. En väninna hade skickat mig en länk till en sida om dödsbo upprättat av Thorlund Juristbyrå i Sverige. Om dessa uppgifter stämmer, jag citerar:

Innan en bouppteckning har genomförts så kan endast utgifter som inte kan vänta betalas från dödsboet, dvs begravningskostnader, eventuell hyra som den avlidne hade och dylikt. Dock har efterlevande maka/make och omyndiga barn alltid rätt att få nödvändigt underhåll från dödsboet i tre månaders tid.

Jag ifrågasätter därför om svenska Handelsbanken gjorde rätt som fryste makens svenska konto redan den siste oktober, dvs två veckor efter dödsfallet. Dödsfallet blev inte ens officiellt i Sverige förrän den femte november.

Frågan till min spanska advokat var om hon visste om det finns någon liknande regel i Spanien, eller om det finns någon instans som kan ge ekonomiskt bistånd tills mina akuta likviditetsproblem är lösta. Jag skickade även ett mail till den svenska juristbyrån, och de skall återkomma på måndag.

Nu måste jag sätta mig och göra en budget för de löpande kostnaderna på huset, eftersom jag bara har 300 euros kvar på vårt gemensamma konto på Banco Halifax. Jag har i och för sig morgondagen och även måndagen på mig också, men ju förr desto bättre. Kanske att jag eventuellt tar en liten siesta innan, för jag känner mig fortfarande trött sen den långa natten utan sömn. Jag tog ett sömnpiller i morse, men blev väckt av ett mobilsamtal kl 10.30.

Som ni kanske ser har jag lagt in annonser från Google på min sida, varje litet klick ger en liten inkomst. Sen har jag även lagt in översättningar till andra språk av bloggen via Google. Dessa översättningar tar lite tid innan de indexeras, men förhoppningsvis kanske någon domare på Fiscalía i Madrid surfar på nätet och konstaterar att deras byråkrati kan slå sönder en vanlig människas liv. Kanske att någon på Halifaxbanken också läser? Det är värt ett försök, för att blogga är makt. Det har jag märkt i mina tidigare duster med byråkratin i Sverige.

Etiketter: , , , , ,