Så är det vardag igen och jag har försökt utnyttja den till att ringa lite samtal. Jag började med SPP för att få lite klarhet i min kommande efterlevandepension. Lite klokare blev jag i alla fall, men alla försäkringar som skulle komma in retroaktivt från och med november månad har inte betalats in än.

Sen satt jag i kö i drygt 20 minuter till Skattemyndigheterna, de verkar vara populära, för jag började som nr 140 i kön ❗
Jag ansökte om SINK-skatt den 13 november, dvs en specialskatt för de som är bosatta utanför Sverige. Denna sänker skattesatsen från 30 till 25% på t ex efterlevandepension som betalas ut i Sverige. Min ansökan var tämligen ofullständig eftersom jag saknade exakta pensionsbelopp, men kvinnan jag som jag till sist fick tala med idag meddelade att det gick utmärkt att jag faxar över en komplettering till dom. Det skall jag göra innan jag åker tillbaka till Madrid den 8 januari.

Till sist så försökte jag tala med någon handläggare på Stockholms Tingsrätt, avdelning 1, avseende min ansökan om den i mitt fall obligatoriska boutredningsmannen. Nu gick det inte så bra så här i julhelgen trots att det är vardag. Nå, jag skickade e-post istället, för till skillnad mot Spanien så är även elektroniska meddelanden offentliga handlingar som måste diarieföras, så förhoppningsvis får jag svar på denna så fort någon ansvarig finns på plats igen.

Någon annan som verkar vara frånvarande är Customer Care hos Ebookers.com. Jag fick faktiskt ett svar på självaste julafton, det krävdes en tålmodig sökning på Google innan jag överhuvudtaget hittade en epostadress till dom, vissa företag vill inte ge ut dessa utan envisas att man skall sitta i dyra telefonköer:

Dear Mrs Andersson

 

Thank you for your email, your comments have been noted. I am currently investigating the matter with Europcar and will update you soon as I have obtained further information.

 

I thank you in advance for your patience.

 

Yours sincerely

 

Martin Smith
Customer Relations Desk
Ebookers UK/Ireland

Jag undrar om jag någonsin kommer få se mina dryga 7000 kr som företaget sitter och håller på? Konversationen med Ebookers och Europcar har varit rena rama ”Goddag Yxskaft-konversationen”.

I övrigt så kändes gårdagen tung och jobbig igen. Mörkret och kylan är påfrestande och jag vet inte vad jag gör här egentligen. Nu har jag ju ändå fått uträttat en hel del viktiga saker, som flera officiella stämplar hos Notarius Publicus för den fortsatta spanska arvsproceduren.
Vid denna tiden nästa år så hoppas jag att jag lyckats sälja det stora spanska huset och att jag sitter i en mysig, julpyntad lägenhet i Madrids centrum. Vi får väl se hur det går, det får tiden utvisa.

Apropå den svenska byråkratiska effektiviteten jämfört med den spanska, precis när jag sitter och skriver här har jag redan fått svar från Stockholms Tingsrätt:

Hej!

 

Vidarebefordras för besvarande till avdelning 1!

 

Med vänlig hälsning

 

P K
chefsekreterare, lagmannens sekretariat, Stockholms tingsrätt

Etiketter: , , , , ,