En sån dag! Jag har suttit framför datorn eller i telefon sen tidigt i morse med ett mycket snabbt uppehåll för en lunch à la helfabrikat, kronärtskockor med skinka. Och här sitter jag fortfarande och har massor att fixa.

Sakta men säkert kan jag bocka av ett problem i taget, de absolut viktigaste är inför morgondagen. Min överföring från Sverige kom in på spanska bankkontot idag så nu kan jag betala arvsskatt (Impuesto sobre sucesiones y donaciones) samt kommunal skatt (Impuesto sobre incremento de valor de naturaleza urbana) på värdestegringen på huset. Hade inte dessa pengar kommit in, så vet jag inte riktigt hur jag skulle ha löst det hela. De totala skatterna samt fakturan till notarien som gör bouppteckningen kommer dessvärre inte att stanna på 4000 euros, utan på 6000. Det är tyvärr inget som jag kan påverka.

När jag ringde notariatet i förmiddags så fick jag beskedet att allt var klart för avhämtning. När jag loggade in på banken och såg att pengarna hade kommit fram så började jag snabbt skriva ett mail till min spanska advokat. Innan jag hade hunnit skicka det så förekom hon mig genom att ringa mig på mobilen. Det var lite småuppgifter som hon behövde inför betalning av arvsskatten i morgon. Vi har bestämt möte hos notariarien kl 12.

Dessförinnan skall jag som första ställe besöka Registro Regional Mercantil de Bienes Mobilarios för att för evigt förlösas från det eländiga kreditinstitutet FCE Bank PLC. När jag hämtat dokumentet skall makens gamla jobb hjälpa mig att snabbt registrera båda bilarna i mitt namn och få över den ena till de som har köpt bilen för länge sen.

Nästa besök blir banken för att plocka ut ca 60.000 kr i cash inför morgondagens och torsdagens skatter.

Efter notarien skall vi betala arvsskatten, sen skall jag tillbaka till banken med kvittot/dokumentet på betald arvsskatt igen. Då vet jag inte vad klockan är, men eventuellt har jag en lunch med en väninna på gång i stan, för äta måste jag ju.

På torsdag skall jag in till min kommun och betala skatten för värdestigningen på huset. När detta väl är gjort, så är vad jag har förstått, bouppteckningen officiellt klar i Spanien. Om allt klaffar så har jag klarat det på de 6 månader som vanliga spanjorer har som tidsgräns. Lyckas allt och inget hakar upp sig i morgon så har jag nog slagit rekord bland utlänningar med arvslagstiftning i två länder. Åtminstone lär jag ligga i toppligan. Men det skall gudarna veta att jag har jobbat konstant för att uppnå det målet!

På svenska sidan har jag haft en hel del kontakt med min advokat under de senaste dagarna. Han skall få en legaliserad kopia på den spanska bouppteckningen, jag tänker skicka den med snigelpost på torsdag. I dag fick jag de svenska inkomstdeklarationsblanketterna. Det är i princip bara att betala in fastighetsskatten, men jag har ett ärende avseende SINK-skatt som jag är beroende av innan jag kan skicka in dom. Jag har fått efterlevandepension från SPP under november och december förra året där det dragits full svensk skatt (30%). Jag väntar besked på omprövning av SINK inför förra året och i år, denna pension skall nämligen beskattas i Spanien och inte i Sverige.

Det svenska omprövningsbeslutet från skatteverket mal sakta, men jag har åtminstone fått ett mail idag om att någonting är på gång. Nå, jag har på mig tills den 15 juni att deklarera eftersom jag har fått uppskov. Något som är betydligt mer brådskande är den svenska bouppteckningen, men där känner jag att jag är på god väg.

Nej, nu måste jag (som vanligt) organisera min ryggsäck inför morgondagen i Madrid. En sak har jag lärt mig, hellre tio dokument för mycket än ett för litet. Jag får dessutom inte glömma att få ett utdrag på avslutet på företagskontot i morgon hos banken. Det är en diff där som jag saknar verifikation för.

På återseende…

Etiketter: , , , , , , ,