Idag fick jag äntligen ett mail från Skatteverket att efterlevandepensionen som utbetalas från SPP till svenskt bankkonto inte skall beskattas i Sverige. Jag hade begärt omprövning av beslutet både från 2009 samt 2010. SPP kommer att återbetala dragen skatt i år, och Skatteverket skatten som dragits för november och december 2009. Att det gick igenom beror på att inkomsten som försäkringarna baserade sig på var intjänade i utlandet.

Eftersom det finns dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Spanien så skall pensioner, om dessa är intjänade i Sverige, deklareras och skattas i båda länderna. Sen så kan man i sin tur begära att den erlagda skatten i Sverige skall återbetalas. Nu slipper jag detta dubbelsteg, ju mindre byråkrati desto bättre, eftersom dessa pensioner enbart skall skattas här i Spanien där jag är mantalsskriven sen länge. Jag vet inte hur jag skall kunna tacka makens företag, vars huvudkontor sitter i Sverige, med all hjälp jag har fått i detta ärende!

Vad jag däremot kommer att få betala 25% sinkskatt på i Sverige (antar jag) blir den svenska omställningspensionen som jag inte ens har orkat räkna på vad den blir än. Jag fick besked från svenska Pensionsmyndigheten den 28 januari i år att min ansökan hade mottagits och att jag kommer att få ett skriftligt besked när det är klart. Denna ansökan gjordes av spanska Seguridad Social, dvs motsvarigheten till svenska försäkringskassan. Eftersom jag är skriven i Spanien så är det Seguridad Social som samordnade ansökningarna om pension i alla länder där maken var verksam och betalade in pensionsgrundande skatt. Nå, denna omställningspension kommer att utbetalas under ett år, och beloppet kommer att bli lågt i och med att vi flyttade från Sverige redan 1990.

En annan knut som löste sig i och med svenska skatteverkets besked i dag, är att jag kan inkomstdeklarera i Sverige utan problem. Som skriven utanför Sverige så är sista dagen att lämna in deklarationen den 31 maj. Jag har fått uppskov till den 15 juni, men nu blir det bara fastighetsskatten att ta upp, så jag skriva under deklarationerna i helgen och få iväg dom med post i början på nästa vecka.

Nu väntar pappren på mig i källaren, på återseende…

Etiketter: , , , , ,