I morse hade jag så stora förväntningar på dagen, jag ville uträtta underverk i trädgården och försöka få undan diverse som ligger på listan att bocka av. Mina förväntningar infriades inte, orken saknas.

Vid tre-tiden på eftermiddagen ringde en kvinna från fastighetsregistret i min kommun. Ja, du läste rätt, på eftermiddagen en lördag. Jag var tvungen att fråga henne om det tillhörde vanligheterna, framför allt som offentliganställdas löner skall sänkas i Spanien för att försöka vända krisen. Men det kanske bara gäller personer i statlig tjänst och pensionärer, den sistnämnda inkl undertecknad.

Hon saknade en notariehandling för att skriva mig som ensamägare på huset. Det var själva sammanfattningen på den första handlingen som jag upprättade som ersättning för testamente, la declaración de heredos. Detta är en diger lunta bestående av en massa dokument, svenska och spanska översätta på båda hållen. Eftersom svensk arvslagstiftning gäller i mitt fall så gällde det att bevisa att svensk lag med dokument styrkta med Haag-apostille, samt diverse spanska dokument verkligen gällde. Som avslutning kommer en sammanfattning på ca 5 sidor. Denna hittade inte kvinnan.

Tack och lov så kom jag ihåg att i själva bouppteckningen så flyttades denna sammanfattning till det slutliga dokumentet. Efter att kvinnan på telefonen kollat upp så hittade hon sammanfattningen. Det var för övrigt denna som den ursprungliga notarien glömt att underteckna. Han hade gått i pension och jag fick ragga upp honom i hans lägenhet!

Jag fick beskedet att jag kunde komma på tisdag och hämta allt om de inte hört av sig innan. Hon meddelade mig kostnaden och jag höll på att sätta i halsen, det preliminära beskedet jag fick den 15 maj på ca 450 euros håller inte. Nu är notan uppe i 815 euros. Pengarna bara rullar iväg!

Så här efteråt sitter jag och funderar på logiken i det spanska systemet, och det skulle vara intressant att veta om det strider mot EU. Ponera följande:

  • Ni äger varsin halva på ett hus och är skrivna på det, betalar fastighetsskatt och avgifter som vanliga människor.
  • Ena halvan dör, och givetvis upprättas en bouppteckning efter att alla arvsfrågor är lösta.
  • Den efterlevande/arvingar betalar arvsskatt. Enligt mitt sunda förnuft helt ok.
  • För att kunna sälja huset vidare krävs att den överlevande parten att betalar prisstegringen i form av kommunal skatt på huset i samband med bouppteckningen. För mig som drabbad känns det här totalt fel. Jag sitter i huset och betalar mer än gärna skatt på prisstegring, men denna bör ju sammanfalla med försäljningen, det finns ju ingen väsentlig skillnad utom att ett namn saknas och att ekonomin givetvis blir kärv när det inte kommer in någon lön på vårt konto längre.
  • Nästa steg är att besöka är det kommunala fastighetsregistret. Här är samma villkor, man skall lämna in de första originalkopiorna och när det är klart (på tisdag nästa vecka) betala dyra avgifter.

Varför i hel friden skall jag behöva betala kommunal värdestegring på huset innan ens jag har sålt huset, och dessutom betala överföring i mitt namn på fastighetsregistret. Bouppteckningen är gjord och jag var skriven på halva huset innan. Värdestegringen kommer ju igen om jag lyckas sälja.

Vad kan jag mer säga än *suck!*

Etiketter: , , , , , ,