Igår fick jag inte någonting gjort av det jag hade förutsatt, jag skall göra ett nytt försök idag. Jag har en hel del papper att gå igenom inför den tekniska husbesiktningen på torsdag i nästa vecka. Jag skall bl a ta fram fakturor på olika förbättringar vi har gjort på huset, inte minst den sista renoveringen som jag gjorde på yttertaket för att få bort läckor. Jag har kommit överens med mäklaren att vi inte nämner någonting, utan besiktningsmannen får istället ställa de frågor han behöver. Vidare skall jag ta fram ritningarna på huset, köpekontraktet och annat som kan vara av värde.

Om allt går vägen, ryssarna är bara här till den 8 september, och den 6:e skall jag ju opereras, så kommer de betala handpenning i nästa vecka. Skulle de sen dra sig ur köpet så får jag behålla den. Jag får räkna med att det tar ett par månader fram tills köpekontraktet skrivs, under tiden kan jag börja leta ny bostad.

Mäklaren tyckte min kalkyl på övriga försäljningskostnader på huset var väl hög, men hellre det än för lågt. Vad som skall betalas inom 30 dagar efter försäljningen är en kommunal värdestegringsskatt, sk plusvália, på huset som bl a beräknas på tomtyta och antal år som man ägt huset. När jag kom hem igen så kom jag på att jag faktiskt redan betalt denna skall på nästan 3.900 euros när huset skrevs över i bara mitt namn. Jag ringde mäklaren och frågade om han visste om jag verkligen behöver betala denna en gång till! Har jag tur så behöver jag bara betala mellanskillnaden mellan den 8 april, när skatten betalades och fram till husförsäljningen. Han skall hjälpa mig att kolla upp detta.

En annan sak som jag måste kolla upp är om banken tar ut någon avgift för förhandsinlösen av hypotekslånen. Jag har läst de två kontrakten som finns, men har inte funnit något om detta. Det blir att kontakta banken på måndag. Bland övriga utgifter så får också räkna med ca 1000 euros i notariatskostnader när köpekontraktet skrivs.

Minst lika viktigt är de skattetekniska konsekvenserna av försäljningen. Man kan skjuta upp reavinstskatten i två år och kvitta denna mot annat bostadsköp. Jag har mailat min kalkyl till min advokat, men hon finns inte på plats förrän på onsdag den 1 september. Jag måste veta hur mycket jag kan lägga på köp av en lägenhet för att få minsta möjliga skatt, samt få hjälp med att få specificerat övriga kostnader för köpet.

Ja, det är mycket att tänka på och jag kan bara hålla tummarna att försäljningen går vägen. Kanske jag kan fira jul i egen lägenhet i år, det hade varit fantastiskt!

Idag kommer Åsa över för att hämta den artificiella julgranen hon sålde åt mig, har vi tur kan vi klämma in en skrivbordsstol i bilen också som jag skänker bort. Sen tänkte jag bjuda henne på lunch på en restaurang i bostadsområdet på andra sidan motorvägen. Skall samtidigt boka bord för måndagen på samma ställe, då skall jag träffa makens jobbarkompisar. Det skall bli trevligt.

På tisdag skall jag in till Madrid och besöka svenska ambassaden. Åsa och undertecknad skall göra vår medborgerliga rättigheter och rösta i svenska riksdagsvalet. Jag vet fortfarande inte vad jag skall rösta på. Kanske jag kan kombinera dagen med att besöka några mäklare som säljer lägenheter. Det återstår att se…

Etiketter: , , , , ,