Idag har jag varit igång utan uppehåll hela dagen. Det började med att jag tog metron till Puerta del Sol, som sägs vara Spaniens mittpunkt. Jag njuter redan av mitt månadskort, det är härligt att bara hoppa av och på bussar och metro som man önskar.

Klockan tio hade jag möte med en kvinnlig representant för banken Banesto. Med hjälp av makens företag hade jag fått möjlighet att öppna ett bankfack, något som egentligen är reserverat för företagskunder. Mot löfte att jag öppnade ett nytt bankkonto hos dom så skulle det nog gå. De ville bara intervjua mig först. Det hela tog två timmar och till slut fick jag ett medelstort fack, där det finns plats för att förvara mina digra luntor med viktiga handlingar som jag inte vill ha liggandes i lägenheten. Jag fick skriftligen intyga att jag inte är terrorist, handlade med vapen, knark eller försökte tvätta pengar mm, mm. Nu har jag ett nyöppnat konto hos dom, nycklar till bankfacket och årsavgiften för facket draget från kontot.

Från att ha blivit urdåligt behandlad när det spanska gemensamma kontot frystes hos Banco Halifax så har det blivit ombytta roller. Nu slåss alla om att förvalta husförsäljningspengarna till dess det är dags att köpa något. För mig gäller det att hitta något med högsta möjliga ränta och kortast möjligast bindningstid. Jag har fortfarande kvar insatspengarna från husförsäljningen hos Halifax/Lloyds och det var ett himla fjäskande från deras sida. De skulle ordna bankfack och ett mycket förmånligt konto. Sen har jag inte hört något från dem, framför allt inte sen huvudchecken från försäljningen inte gick in på deras bank. Nu vill Banesto gärna förvalta insatsen för husköpet som ligger kvar. Jag har fått ett erbjudande som tål att tänka på, men jag tänker först besöka Halifax/Lloyds för att en sista gång höra vad de kan erbjuda mig, annars flyttar jag pengarna till Banesto. Jag riktigt njuter av att äntligen ha förhand!

Efter banken stannade jag till för lite tapas och en kaffe på en bar i närheten, sen åkte jag tillbaka till lägenheten. Det var inte lång tid jag hade på mig, sen åkte jag ut till huset igen, detta var sista gången om man bortser från när jag skall visa hur allt fungerar för köparna senare. Jag röjde undan det sista, åkte till återvinningsstationen och jag har lämnat huset hyfsat rent. Jag har haft mailkontakt med köparna under dagen. De kommer en snabbis till Madrid i morgon kväll och vi har gjort upp att jag lämnar nycklar till dom då. Det tunga ansvaret för huset som tyngt mig är därmed över. Fantastiskt!

Jag var jättehungrig när jag var klar med huset vid 19-tiden. Jag stannade till vid stamlokuset i Santo Domingo för en varm smörgås och ett glas vin. I restaurangen träffade jag på en kvinnlig mäklare (och hennes man som bl a har gjort måleriarbeten i huset). Det var mäklarfirman där hon jobbar som vi köpte huset av för tio år sen och jag hade hoppats i det längsta att det var de som hade sålt det. Nu blev det ju inte så. Vi hade en trevlig timme ihop och tiden gick så fort att jag höll på att missa bussen hem. De bjöd mig på min kvällsmat så att jag inte missade bussen.

I morgon är en viktig dag. Jag skall åka till kommunen där jag är mantalsskriven och betala värdestegringsskatten på huset. Detta bör vara sista kostnaden jag har, sen är husaffären över. Det jag väntar på, men som redan är betalt är att mina hypotekslån skall tas bort från det centrala hypoteksregistret. Drygt 2000 euros!! kostade det, men det gjordes vid upprättandet av köpe-/säljkontraktet hos notarie den 19:e.

Efter besöket hos skattemyndigheterna skall jag skynda hem och skanna kvitton från dagen. Sen hoppas jag ha tid att stoppa in originalhandlingar och kvitton i mitt nya bankfack. Klockan 14 i morgon eftermiddag skall jag träffa väninnor för lunch i stan. På kvällen en träff med köparna för att lämna över nycklarna, sen blir det vila! Det känns som om jag skulle kunna gå i ide och sova en månad minst…

Etiketter: , , , , ,