Det är skönt när det är vardag igen så att man kan uträtta lite saker. I morse råkade jag se att mitt svenska pass går ut den 30 januari, så istället för att åka till notarien först så blev det transport till Svenska Ambassaden. Nu för tiden har dom en modern maskin som fixar passen med digital kamera och fingertrycksavläsning. Om ca 10 dagar är det nya passet färdigt att hämtas ut, och jag får ett mail när det är dags. Jag hade oturen att komma just idag för kostnaden har precis höjts till 155 euros. Tur att jag stoppade ner lite extra pengar i plånboken innan jag åkte för det tycker jag är dyrt!

Efter ambassaden åkte jag till notariatet där vi upprättade köpe-och säljkontraktet för lägenheten. Eftersom notariatet har åtagit sig allt byråkratiskt efterspel, som betalning av skatt och registreringen i fastighetsregistret så tar det ca en månad innan det är klart. Jag var uppe hos dom och begärde en enkel kopia (cópia simple) som jag kommer att behöva när jag skall ändra min mantalsskrivningsort. Efteråt gick jag till ett kopieringsställe och gjorde fem kopior. Jag ringde myndigheterna som har hand om befolkningsärenden sent igår kväll. Madrids kommun har en fin service med ett telefonnummer man kan ringa dygnet runt alla dagar i veckan. Jag blev förvånad att jag behövde beställa tid för det. Nå, den 20:e skall jag dit, och nu har jag den nödvändiga blanketten samt köpekontraktet. Det är allt som skall behövas enligt kvinnan som jag talade med.

Varför det var lite bråttom med detta är att mitt uppehållstillstånd går ut den 11 februari, och där framgår det var man är mantalsskriven. Fick ett mail av en vän som genomgått proceduren med sitt tarjeta de residencia nyss, med ett telefonnummer där man skall beställa tid hos Oficina de estranjeros de Madrid. När jag ringde idag så höll jag på att trilla baklänges. Jag får tid först den 14 juli!!, och jag frågade kvinnan vad som händer under tiden fram till dess. Jag kunde gå in på internet och hämta ett kvitto på min tidsbeställning. Jag får väl använda mig av mitt gamla uppehållstillstånd i hop med detta kvitto tills i juli. En holländare i Madrid beskriver väl hur proceduren går till i sin blogg.

Strax efter kl 14 hade jag tid med kardiologen igen. Han hade gått igenom Holterbandet som jag bar den 22 december, och med medicineringen (betablockerare) så har i alla fall hjärtklappningen hållit sig i hyfsat styr under de 24 timmarna jag bar bandspelaren. Jag förklarade för honom att jag känner mig helt ur form, är ständigt trött och ofta känner tryck eller värme över vänster bröst. Vi beslutade att testa en annan medicin, Corlentor, som inte är så tung. Jag hoppas verkligen att den nya medicinen verkar bättre. På svenska heter preparatet Procoralan.

Han insisterade att jag skulle ta kontakt med min ”husläkare”, médico de cabecera, inom Socialförsäkringen. Han skrev också ut min historik som jag skall ha med mig. Jag förstod vad han menade när jag besökte apoteket efteråt, den nya hjärtmedicinen kostade 700 kr för en ask med 56 piller. Genom socialförsäkringen är medicinen gratis! Till sist tyckte han att jag skulle fortsatta med mina lugnande piller för de hjälper mot stressen och ångesten som jag fortfarande känner då och då, det är troligtvis detta som påverkar hjärtat negativt.

Det sista jag tog upp med kardiologen är problemen som jag har haft flera år med vänster arm. Lillfingret och ringfingret är helt domnade och det värker ända upp över armbågen. Felaktig datorställning är säkert boven i dramat och jag misstänker att det ligger nerver i kläm i armbågen. Han rekommenderade mig att boka tid med en neurolog, och jag skall dit på torsdag morgon. Om dom kan hela min arm på något sätt så hade det varit underbart.

I morgon skall jag undersöka hur jag gör för att byta ut mitt svenska körkort till ett spanskt dito. Jag fick klara besked hos ambassaden idag att vi som är utskrivna från eu-land inte kan köra på svenskt längre. Även detta har kort datum och går ut i maj i år. Jag är nog en av de få svenskarna i hela Spanien som lyckats med konststycket att registrera mitt svenska körkort hos Jefatura de Trafico. På baksidan har jag fått en extra punkt 13, med mitt NIE-nummer instämplat, det ni! Men om kortet går ut så måste jag ju beställa nytt och det går inte längre för EU-medborgare.

Nu skall jag strax ut och handla lite mat och köpa kattsand, det sistnämnda är en stor förbrukningsvara i mitt lilla krypin. Hoppas det blir lite bättre när jag kommer till nya lägenheten, nu är det bara 14 dagar fram till flytten, det skall bli härligt!

Ps) Det dröjde tills jag kunde posta detta. Servern där bloggen ligger har nämligen legat nere under någon dryg timme. Jag är nu åter från handlingen och här även beställt tid hos veterinären på andra sidan gatan i morgon. Jag tycker att Frasse kissar och dricker ovanligt mycket vatten. Om det är något med njurarna så kan de lätt kolla upp detta med ett blodprov och sedan ge medicin mot det…

Etiketter: , , , , , , ,