Jag fick ordning på mitt ”uppehållstillstånd” till sist, det är kanske fel att kalla det uppehållstillstånd, men alla utlänningar som vistas permanent i Spanien, även utlänningar som köper fast egendom även om de inte bor i Spanien på heltid måste ordna med ett NIE-nummer, dvs Número de Identidad de Extrañero.

Tidigare fick man ett körkortsliknande identitetshandling med foto och fingeravtryck, och sist men inte minst det viktiga identitetsnumret. Detta kort hade en varaktighet på fem år, sen skulle det förnyas. Nymodigheterna som gäller nu är ett grönaktigt papper i A4-format utan giltighetstid, ett intyg på att jag är registrerad som EU-medborgare inom Spanien. För att det skall gälla skall jag styrka med giltigt pass eller annan identitetshandling. Förutom att min fars och mors förnamn nämns (vad skall dom med dessa till??) så intygas det att jag har permanent hemvist i Spanien sen den 28 april 1994.

Jag kommer göra som så många andra med detta dokument, skanna, förminska ner det och plasta in för att ha i plånboken, även om det inte är legalt.

Turerna innan jag fick ordnat detta papper var ömsom krångliga. Jag bestökte polisstationen i god tid, två timmar innan för att begära att få modelo 790-012, en blankett för att betala skatt. Denna skall fyllas i och betalas på bank innan mötet för förlängningen av uppehållstillståndet. Kvinnan i informationen meddelade att hon inte hade denna blankett. Jag visade att jag hade tid drygt en och en halv timme senare på samma station, och se, nog hade hon dessa blanketter på lager minsann. Då hade jag protesterat ett tag.

Gav mig ut i regnet på stan, stannade på ett fik för frukost och besökte sen flera banker. 790-modellen fungerar för alla möjliga skatter och beloppet att betala måste vara ifyllt. Jag hade en hum om att det skulle kosta 10 euro, men jag kan ju inte betala på vinst och förlust. Jag var tvungen att ha det exakta beloppet.

Gick tillbaka till polisstationen 11.30 och besökte informationen igen. Frågade om de kunde upplysa mig om beloppet jag skulle betala, men det kunde de inte. Jag blev istället uppskickad en trappa upp till personen jag hade möte med. Vid kontrollen för att komma upp försökte personalen skanna mitt nya pass som höll på att gå sönder under proceduren. Det fick bli mitt utgångna targeta de residencia 😉

Jag hade alla papper med mig, det saknades bara betalning till bank à 10 euros samt en massa stämplar. Jag rusade ut igen och gick till närmaste bank, en Caja Madrid, och betalningen gick in. Kvinnan ville ta mitt gamla kort, men jag bad henne klippa av det i hörnet för gamla, goda minnens skull.

Jag fortsatte ner mot Serrano i regnet, när jag ändå var nära ville jag ändra till min nya adress hos försäkringskassan/Seguridad Social. Jag har ingen aning om hur mycket som sker per automatik när det gäller adressändringar till myndigheter osv. Bättre att förekomma än förekommas.

Sista besöket blev Lloyds Bank, min fd Banco Halifax. De hade ett erbjudande om en depósito med 3% ränta. Minsta insättning 6000 euros. Eftersom det är var jag har kvar där ungefär, så ville jag flytta över till detta räntebärande konto. Här blev det kalla handen, det skall vara nya sedlar som strömmar in. Nå mitt konto får vara kvar ett tag till, kommer att tömma det pö om pö…

Etiketter: , ,