Igår var det den stora dagen då det var dags att åka till notarien för att skriva under kontraktet för lägenhetsköpet. Vi träffades en halvtimme tidigare i lägenheten som nu är min, vi gick igenom vilka hushållsmaskiner de kommer att lämna kvar (alla), visade mig kassaskåpet som var en positiv överraskning, och bjöd på kaffe. Nu känns det nästan överflödigt med mitt hyrda bankfack, men det kan ju vara bra att ha också.

Strax efter kl 11 klev vi in hos notarien, en mycket trevlig man. Det visade sig vara problem när jag inte hade med mig kontonumret där bankchecken låg för dragning. Jag trodde det skulle räcka med bara checken, för så var det när jag sålde huset, men enligt skatteregler skall kontonumret vara med i kontraktet. Jag försökte ringa till banken via mobilen, men det gav föga. Man pratar med en dator och jag kunde få saldobesked, dock inte mitt kontonummer. Det hela löste sig genom att jag fick låna notariens dator och kolla upp mitt kontonummer via internet. Slutet gott, allting gott!

När allt var klart blev jag bjuden på champagne på en bar i närheten, det var verkligen värt att fira. Jag kommer att känna mig välkommen i huset som bara inrymmer fyra lägenheter totalt. Tjejen som bjöd på skålen bor i lägenheten längst upp och är släkt med säljaren. Jag har fått ett uppdrag och skall göra en webbsida för henne i mars.

Jag kommer att ha tillträde till lägenheten först den 25 januari och detta regleras i kontraktet. Säljarna står för alla löpande kostnader fram till inflyttningsdatumet, och om de mot förmodan inte flyttar ut i tid så har jag rätt att ta ut 100 euros i ersättning per överskriden dag.

Cirka fem dagar innan tillträdet kommer jag att få en lista på alla kontrakt; gas, el, vatten, telefon, larm mm så att jag kan ringa och ta över dem. Jag ser verkligen fram mot en fast telefonlinje igen. Jag får också komma när jag vill för att titta igen och mäta osv. Det skall bli spännande att se hur jag skall möblera. Jag är glad att jag sparade en del av trädgårdsmöblerna från huset. De kommer att passa jättebra i den lilla trädgården.

En annan positiv nyhet är att notariatet kommer att ta tag i de praktiska detaljerna som återstår. Jag skall betala en kommunal skatt som är på 7% av köpeskillingen, ITP – Impuesto sobre transmisiones patrimoniales, inom 30 dagar efter köpet.
Sen återstår att få lagfart och få över lägenheten i mitt namn i fastighetsregistret, Registro de la Propiedad. Givetvis tar notariatet betalt för sina tjänster, jag hade först tänkt att driva detta själv, men jag betalar med glädje för att slippa detta.

Klockan 18 hade jag träff på ett hotell i stan med ryskan som köpt huset, jag blev så sen så jag stoppade en taxi för att ta mig dig. Dessförinnan hade jag köpt bröd och salt som tydligen är en rysk inflyttningspresent, samt en julstjärna och spanskt julgodis. Det var så kallt i huset så de bodde på hotellet i stan. Jag förklarade att det tar ett par dagar innan huset blir fullt uppvärmt. Det är mycket vatten som skall värmas för cirkulationen i golvet. Eftersom det inte blev varmt med en gång så hade de stängt av elpannan. Jag visade hur de olika sakerna fungerar och när vi var klara åkte vi in till stan igen. Jag blev körd till lägenheten, något som jag uppskattade. Jag var hemma vid 9-tiden på kvällen bra trött, men nöjd. Jag kände ingen saknad när jag förhoppningsvis besökte huset för sista gången, snarare lättnad.

Idag har jag varit på sjukhuset och fått en holter EKG kopplad till kroppen. Jag uppskattar verkligen Madrids lokaltrafik, två hållplatser med metro och sen en buss som släppte av mig precis utanför sjukhusporten. Jag kom en halvtimme för tidigt och hade gott om tid för frukost i sjukhusets kafeteria. Klockan 11 hade jag tid och klockan 11.30 var jag redan tillbaka i lägenheten. Nu skall apparaten mäta hjärtrytmen under 24 timmar och jag ser fram emot morgondagen när den skall tas bort igen.

Innan sjukhusbesöket fick jag ett mail från makens jobb, de hade köpt en tiondels lott till mig i världens största jullotteri, spanska El Gordo. Det är fortfarande dragning på tv:n, men någon storvinst blev det inte i år heller. Nå, man kan ju inte riskera att inte vara med. Tänk om de skulle vinna!

Nu skall jag ta det lugnt och sortera lite papper. Eventuellt gör jag en liten janssons frestelse lite senare idag…

Etiketter: , , , , , ,