Med tanke på omständigheterna så var julafton bra. Jag är glad att jag kom upp till Göteborg utan problem och kunde ta det lugnt, äta lite julmat och se på typiska svenska julprogram på tv:n. Det var härligt att träffa mamma igen, vi skulle ha setts i slutet på oktober, men pga dödsfallet och all byråkrati och pappersarbete så hade jag inte en chans att komma upp tidigare.

Idag har jag använt förmiddagen till att fixa till min mammas dator, också något som jag skulle ha gjort i oktober. Det är skrämmande att se hur sk ”datatekniker” är totalt inkompetenta. Denna ”tekniker” hittades via telefonkatalogen. Det fanns två antivirus/brandväggar installerade på datorn, något som ofta krockar. Dessutom var ett föräldraskydd för tonåringar aktiverat, vilket innebar att hon inte kunde få igång datorn förrän kl 10 på morgonen. En massa osäkra program låg installerade på datorn utan uppdateringar, t ex en gammal Adobe Reader, en urgammal javaversion och en gammal Adobe Flash Player. Adobe har förresten varit ute mycket i blåsluften under senare tid för att de är sena på att täcka igen säkerhetshål. På datorn fanns Internet Explorer 7, inte 8 installerad och hon blev uppmanad att använda IE istället för Firefox som hon tycker bättre om, för att Internet Explorer ”är bättre”. Dessutom var inte hennes skrivare installerad. Det här tycker jag är under all kritik!

Sen lyckades jag få till Canal Digital på ena tv:n. Den har inte fungerat på länge. Började med det gamla vanliga, bryta strömmen på boxen, ta ut kortet och sätta in det och söka kanaler och försöka göra uppdateringar. Ingenting hjälpte. Efter ett snabbt samtal till kundtjänst så fick jag reda på att kortet var inaktivt. Vi fick leta i posten, och där låg det nya kortet. Voilà, så fick vi igång tv-kanalerna. Och visst ja, jag glömde att säga att jag aktiverade min mammas e-post på Windows Mail också, så nog har jag varit flitig idag.

Men nu skall jag slappa resten av dagen och fortsätta att äta julmatsrester från igår, mums. På återseende…

Etiketter: , ,