Så är jag tillbaka i Skåne efter en lite småkylig och stel natt på bussen från Stockholm. Sömnen kunde ha varit bättre, men nu har jag chans att lägga mig några timmar och vila. Jag hade tur när jag kom fram till Helsingborg 20 minuter före utsatt tid, en direktbuss till Mölle avgick fem minuter senare, så nu sitter jag här i sommarhuset igen.

Min träff med advokaten kl 12 inleddes med lunch där jag åt en god, svensk energikick, raggmunk med fläsk och lingon, hur gott som helst och energin behövdes för själva bouppteckningssammanträdet. Vi gick igenom alla papper och räknade på kors och tvärs och fick till sist slutsummorna att stämma. Precis som alla spanska mäklare protesterade jag mot den spanska kommunala husvärderingen som inte står i proportion till den spanska fastighetskrisen. Vi tog på svenskt manér och använde 75% av värderingen istället. Lika så använde vi ett tidigare svenskt taxeringsvärde än 2009-års, eftersom jag läst hos skatteverket att man kan använda sig av värdet året innan dödsfallet. Min advokat var betydligt mer optimistisk när det gäller skatteverkets handläggningstid, han trodde på ca 2 veckor. Nå, det återstår att se.

Klockan 15.30 lämnade jag nöjd och lättad advokaten, han var en mycket sympatisk man att ha att göra med. Jag tog en taxi in till stan igen, och när jag närmade mig cityterminalen så ringde jag Eva, en kompis som jobbar i närheten. Vi gick in på Radisson och avnjöt ett glas vin i lugn och ro. Härligt, det hade jag gjort mig förtjänt av.

Lite senare kom Carina och KA, och vi gick rakt över gatan till en dansk köttrestaurang och valde en meny med en massa gott. Vi rullade nästan ut från restaurangen när vi var klara. Det var så trevligt att träffa dom. Sedan höll dom mig sällskap i en timme på bussterminalen till bussens avgång och såg till att jag kom på ordentligt.

Jag trodde inte så många skulle ta nattbussen en tisdag, men så var inte fallet. Den var fullsatt och jag hamnade bredvid en kvinna som också skulle till Helsingborg. Först någon gång i mörkaste Småland mitt i natten kunde vi få ett varsitt säte, eftersom många skulle byta buss för att åka till Göteborg.

Nej, nu skall jag ta igen mig ett tag. Klockan 13 har jag lunchträff med min svenska bankkvinna. Efter den går vi in på banken för att lämna in bouppteckningen. Det skall bli härligt!

Etiketter: , ,