Oj, en sån dag jag hade igår! Förmiddagen ägnades till att ha alla papper klara inför det kommande mötet med spekulanterna på huset. Eftersom jag skulle ha två visningar på eftermiddagen också så försökte jag även plocka bort den värsta röran på andra ställen.

På morgonen ringde min advokat, hon skall hjälpa mig att slipa på kalkylen för försäljning av hus och köp av lägenhet, dessutom räkna på de skattemässiga konsekvenserna. Nu vet jag i alla fall att reavinstskatten ligger på 18%. Bara en sån information hjälper mig mycket. Hon kommer också att hjälpa mig att kolla kontraktsskrivningar osv.

På förmiddagen ringde mäklaren som jag visade huset för i onsdags. Även detta par är intresserade och har lagt ett bud, samma bud som ryssarna hade som utgångspunkt! Jag skyllde på min kommande hjärtoperation och bad att få tänka på budet över helgen och återkomma på onsdag då jag förhoppningsvis är hemma som en ny människa igen. Dessutom sa jag att hennes kollega hade två visningar på eftermiddagen. Hon frågade om jag hade några ritningar på huset, och jag mailade henne de två våningsplanen i A4-format som fanns med i en tidigare värderingshandling av huset.

Klockan 16.30 var det dags för det första, inledande mötet inför den eventuella försäljningen. Det var bara den ryska kvinnan som kom, hennes man var sjuk. Däremot var kvinnans föräldrar med, ett par som bara talade franska (och ryska?), samt en annan spanjor vars roll i det hela jag aldrig förstod. Dessutom mäklarna förstås. Däremot ingen besiktningsman.

Jag och mäklarna satt på terrassen och lät besökarna kika runt i lugn och ro. Passade då på att berätta att jag hade visning en timme senare med en annan mäklarfirma. De blev lite sura, men jag förklarade att denna firma insisterade på att få visa och inte skulle störa oss om vi inte var klara. Dessutom måste jag ju gardera mig om ryssarna backar ur.

Jag hade lagt fram alla tänkbara dokument av intresse på bordet i källarplanet och jag bjöd på kaffe under tiden som de kunde titta på ritningar, gå igenom olika löpande räkningar, fastighetsskatten mm, mm. Vi hade bara kommit halvvägs när det ringde på dörren och den andra mäklaren kom för att visa huset. Jag tror aldrig att ryssarna fattade vad som pågick en trappa upp, däremot var ju mäklarna medvetna om det. Det slutade med att visningen fick avbrytas mitt i och dom kom tillbaka senare på kvällen.

Våra förhandlingar löpte väl, och jag tror jag har sålt huset! Vad som återstår är fastighetsbesiktningen. Ryssarna känner en arkitekt som de vill använda och de enda dagarna denne man kan är den 5 och 6 september. Eftersom jag skall opereras på måndag så gjorde vi upp att han kommer på söndag.

På kvällen mailade mäklarna ett utkast till depositionskontrakt, eller Contrato de Arras som det heter på spanska. Kontraktet innehåller uppgifter om fastigheten, köpesumma, vilka skyldigheter säljare och köpare har, samt en klausul om handpenningen på 10% som skall betalas när kontraktet skrivs under. Skulle köparen dra sig ur så behåller jag handpenningen, skulle jag dra mig ur affären så får jag betala det dubbla till köparen. Datum för upprättandet av själva köpe/försäljningshandlingen hos notarie, Escritura de compraventa, är satt till senast den 15 december. Då skall resterande 90% av köpeskillingen erläggas. Det var lite senare än vad jag hade väntat mig, å andra sidan ger det mig gott om tid att hitta lämplig lägenhet och göra mig av med prylar som inte kommer att få plats i en ny bostad.

Om inte besiktningen på söndag får katastrofala följder så skriver vi under depositionskontraktet på onsdag! Jag hoppas verkligen att allt kommer att fungera smärtfritt!

Idag är första dagen av tre utan medicinering inför operationen, så nu får jag räkna med att hjärtat börjar rusa igen. Detta är avsikten för att underlätta för läkarna att hitta rätt under ingreppet. Jag kommer att ta det lugnt och vila mycket. Förutom besiktningen på söndag har jag bara en grej till inplanerad. Köparna av dubbelsängen i gästrummet samt motionscykeln kommer för att hämta prylarna. Eftersom de är två så får dom skruva isär och dona själva. Höll på att glömma, ikväll är jag bjuden till en tjejträff hos en spansk väninna. Jag får se hur jag känner mig när det är dags.

Etiketter: , , , , ,