Nu är jag definitivt ute ur rullarna i min gamla kommun San Sebastian de los Reyes. Hela dagen rullade på igår med ett otroligt flyt, härligt.

Jag började med att besöka postkontoret på Calle Orense. Med mig hade jag två nya flyttblanketter, reenvío postal, ett för företaget och ett för mig själv. Det är en ganska dyr historia att få hjälp med eftersändning i sex månader, 58 euros för varje blankett. Jag frågade den sure postgubben om det fanns något annat sätt att ändra i och med att jag gjorde samma procedur i slutet på november, från huset till lägenheten jag hyr. Men han hade inga tips att komma med. Nu har jag begärt eftersändning från lägenheten jag hyr till lägenheten jag köpt. Det kommer säkert att bli dubbla postgångar med flera brev, men det är inget att göra något åt. När jag ändå var på posten passade jag på att posta en blankett om adressändring för utvandrad till svenska skatteverket, även denna andra gången på kort tid.

Jag tog sen metron till Oficina de Atención al Cuidadano de Tetuán och avdelningen Padrón Municipal de Habitantes, för att mantalsskriva mig i Madrid. Jag hade noga läst instruktionerna för hur jag skulle fylla i blanketterna och för säkerhets skull hade jag fyllt i olika varianter om jag missuppfattat något. Med mig också hade jag una cópia simple (enkel kopia) från notariatet avseende lägenhetsköpet, samt en vanlig kopia på denna som jag fixat på ett kopieringsställe. Jag hade även kopia på mitt pass och på mitt uppehållstillstånd. Jag hade tid kl 11.10 och klev in genom dörrarna kl 11. Min cita previa (den tidigare tidsbeställningen) fanns mycket riktigt noterat. Jag fick en nummerlapp och behövde bara vänta 5 minuter tills jag blev kallad till en mycket trevlig kille. Han skrattade gott åt mina dubbelt ifyllda blanketter, det var inte tre sidor utan den första sidan som hade räckt. Han tittade snabbt igenom köpekontraktet på lägenheten och bad att få se passoriginalet samt uppehållstillståndet. Han frågade även om jag ville rösta i de spanska kommunalvalen och valen till Europaparlamentet, och det vill jag ju. Jag fick skriva under en blankett och till sist fick jag två intyg på att jag nu är inskriven i Tetuán, Madrid. Det hela tog max 10 minuter och jag behöver inte åka ut till San Sebastian de los Reyes för att ”säga upp” min inskrivning där, det sker per automatik.

Eftersom allt gick så smidigt och snabbt så beslutade jag mig för att besöka närmaste Centro de Salud genom socialförsäkringen för att skriva in mig där. Denna läkarstation ligger två minuters promenad från nya lägenheten. Med intyget att jag nu är mantalsskriven i Tetuán och mitt gamla Tarjeta Sanetaria (ett kort som ger tillträde till hela nationella sjukförsäkringssystemet) så gick det alldeles utmärkt. Jag har nu fått en ny husläkare (medico de cabecera) och även här sker det med automatik, jag behöver inte ”säga upp mig” i Sanse.

På vägen hem, kl var inte mer än 12.30 och jag hade uträttat massor, så gick jag in till en frisörsalong. Jag fick tid direkt för klippning, slingor och föning, det var verkligen välbehövligt. Dessutom mycket billigt om man jämför med samma jobb i Sverige. För 52 euros kände jag mig som en ny människa. Eftersom det var lunchtid när jag var klar så stannade jag till vid en kebabbar och tog en snabblunch. Betydligt nyttigare och godare än Burger King som jag lovat mig själv att aldrig mer besöka. Nå, man skall väl aldrig säga aldrig…

Jag var helt slut när jag kom in genom dörren till lägenheten vid 15-tiden, och resten av dagen tog jag det lugnt. Jag somnade som en stock och sov i två timmar. Blodtrycksmätningarna fortsatte under dagen och det går upp och ner, dock ligger jag inte på de riktigt kritiska nivåerna jag hade innan medicinbytet. Jag känner redan att orken börjar komma tillbaka, härligt.

Nu på förmiddagen sitter jag och väntar på flyttkartonger som jag hoppas skall dyka upp. Vid 17-tiden skall bridgegänget träffas på restaurang för det månatliga fredagsspelet. Det skall bli jättekul att komma igång igen efter juluppehållet och idag är första gången jag tar buss dit. Jag hoppas att jag kliver på rätt buss och inte hamnar helt fel. Nå, det återstår att se…

Etiketter: , , , , , ,