Jag blir lika besviken när jag öppnar brevlådan och bara möts av räkningar. Kanske jag är otålig, men jag tycker att det borde komma lite positiva besked snart. När det gäller Sverige så är allt löst avseende autogireringar så att jag slipper få betalningsanmärkningar för att jag inte får fakturor i tid. Den sista jag väntade på var Telia, och den låg inlagd på bankkontot igår, likaså är Tele2:s autogiro borttagen. Jag har fortfarande pengar på kontot i Sverige så jag klarar mig ett tag, men inte hur länge som helst. Jag har rätt till efterlevandepension från SPP, och idag har jag mailat dom för att fråga hur lång handläggningstiden är, vilka belopp det gäller och hur länge jag kommer att få pensionen. Vad som gäller exakt framgår inte i det jag har hittat hemma. Jag skickade in pappren till dom den 12 november, och det dröjer säkert länge innan beslut fattas där.

När det gäller Handelsbanken Liv och livförsäkringen där så fick jag ett nytt försäkringsbesked idag med posten, det gäller min försäkring där maken är försäkrad. Förfallodagar för betalning är sista bankdagen i november resp maj. Så då fick jag ringa igen och fråga hur dom hade tänkt sig detta. Autogirot för betalning går till makens frysta konto och dessutom har jag redan skickat in pappren med anmälan om dödsfall, även detta den 12 november. Vad jag fick reda på denna gång är att det inte alls är alltid som det krävs obduktionsprotokoll, något som de frågade efter i min tidiga mailkontakt med företaget. Det skall tilläggas att jag fortfarande inte fått besked att obduktionsprotokollet är klart i Spanien, det är under all kritik! Givetvis kommer Handelsbanken Liv att ligga lågt innan de fått detta, vad jag förstår i vissa fall nödvändiga papper. Undrar vilka kriterierna är?

Inte heller har jag fått något besked av Skattemyndigheterna på min ansökan om SINK-skatt som jag skickade in den 13 november. SINK innebär en skattesänkning från 30 till 25% för de som är bosatta utomlands men betalar skatt på t ex pensioner i Sverige.

I Spanien är det ännu jobbigare att reda ut pensionsfrågorna. När det gäller efterlevandepension o dyl från försäkringskassan så söks dessa via landet där man är bosatt permanent. Spaniens motsvarighet till svenska försäkringskassan heter Seguridad Social, och det är denna som skall få in och samla ihop pensionsuppgifterna från länderna där maken har jobbat, dvs Sverige, Portugal, Spanien, USA och England. Det är ju lätt att fatta att det här kommer att ta en enorm tid, trots, eller på grund av EU. Någon gång nästa år kanske det händer något? Ja, här står jag och stampar, men som en väninna sa, tålamod är en dygd, det stämmer säkert…

I övrigt har vintern kommit till Madrid, just nu hänger det snö i luften hos mig på 700 meters höjd, men morgonen var fantastiskt fin och det har fallit fullt med snö i Guadarramabergen ca 6 mil norrut, fast dessa ligger ju betydligt högre, högsta toppen på 2500 meter.


Så idag har jag tagit in krukväxter utomhus som inte tål minusgrader.

Etiketter: , , , , , , ,