Den 24 november fick jag ett rekommenderat brev på posten, från Jefatura Provincial de Tráfico de Madrid. Vet inte vad motsvarande myndighet heter på svenska, men kommer det därifrån så vet man vad man har att vänta. Ofta trafikböter av något slag. Och mycket riktigt, maken hade talat i mobiltelefonen när han körde den 20 maj 2008! Det är andra boten jag fått sen maken avled, den första var en parkeringsbot från i juli som jag betalade in i tid eftersom man då får rabatterat pris.

Att de senaste böterna dragit ut på tiden är pga att de har överklagats, i boten som kom den 24 november bifogades inrikesministeriets beslut i ärendet. Spanjorerna älskar papper så jag skickade ett fax till Jefatura de Tráfico samma dag där jag skrev att jag var svenska och inte förstod systemet väl och frågade om jag var tvungen att betala böterna trots att maken har avlidit. Jag bifogade även dödsattesten. Inte ett svar jag har fått på mitt fax, det är under all kritik 👿

Eftersom jag har 15 dagar på mig, dvs senaste inbetalningsdag är den 8 december, så ringde jag min advokat igår kväll och rådfrågade henne hur jag skulle göra. Tyvärr är det inget annat att göra än att betala. Tack och lov att även spanjorerna anammat internettjänster, på Tráficos hemsida så går det att betala in böter med kreditkort. Vid första försöket fick jag felmeddelande, men sen gick det till sist. Jag var tvungen att prova idag eftersom jag annars var tvungen att betala via posten. Vårt lilla postkontor stänger tidigt på lördag.

På boten står det längst ner: Pérdida de puntos: Cuando esta sanción sea firme perderá 3 puntos (Ley 17/2005 de 19 julio, BOE 20 de julio). Puede consultar su saldo de puntos en www.dgt.es.
I Spanien har man infört punkter på körkortet, från början har man 12 punkter, och vid olika trafikförseelser så dras punkter, i detta fall 3 för att maken talade i mobilen, när man är nere på 0 punkter så dras körkortet. Ja dom kan ju roa sig med att dra punkter nu, inte det lättaste.

Etiketter: , ,