Att det skall behöva ta två månader och en dag innan jag får veta makens dödsorsak sen obduktionen är bedrövligt och under all kritik!! Kanske att jag gör en offentlig protest genom någon lämplig kanal så småningom när jag orkar nästa år, för så här får det inte bara vara… Spanien tillhör ju ändå EU.

Jag blev mycket vänligt bemött på domstolen i grannkommunen Alcobendas och fick gå förbi en lååång kö av väntande människor direkt till handläggaren. Att hon överhuvudtaget hittade pappren förvånade mig, för det fanns högar med dokument kors och tvärs.

Det var väldigt tungt att läsa igenom protokollet, att t ex läsa makens hjärtas vikt vid obduceringen, olika vätskenivåer i olika organ, liksom för mig helt ovidkommande information som makens lilla tatuering i form av en fjäril på vänster överarm. Summeringen var i alla fall vad jag hela tiden har misstänkt, det var hjärtat som protesterade och lade av.

Idag har jag skannat pappren till Handelsbanken Liv, och börjar dom bråka nu så kommer jag att hålla ett jäkla liv, det är en sak som är säkert.

När jag kom hem så låg det en positiv nyhet med posten. Jag har tidigare varit i kontakt med försäkringsbolaget SPP i Sverige. Då skulle jag få besked om pensionsförsäkringsbelopp inom tre veckor, och dessa har nu gått. Bland makens papper hittade jag två försäkringar som skulle ge efterlevande ca 6000 kr brutto i månaden i fem år, efter skatt på 30% så reduceras ju beloppet betydligt, men det ger ju ändå ett tillskott. Det fanns faktiskt ytterligare en försäkring som jag inte visste om, en försäkring som betalas ut varje månad till dess mitt hjärta ger upp. Det är inget stort belopp efter skatt om man jämför med vanliga löner, men givetvis hjälper det tlll!

I morgon skall jag försöka reda ut röran bland alla papper för att ha koll på vad jag måste ha med mig till Sverige. Dessutom är det en massa dokument som måste få ett sk Haag-apostill, dvs en offentlig stämpel hos Notarius pulicus i Sverige för att svenska arvslagsstiftningen skall gälla i Spanien. Dessa dokument skall komma med bud i morgon. Sen när stämplingen är gjord skickar jag dom med post till min advokat i Spanien.

In Espain we take it estepe, by estepe….

Etiketter: , , , ,