Idag kom budet med papper som skall in till Notarius Publicus i Sverige för att få ett sk Haag Apostill, en stämpel som legaliserar utländska dokument, i mitt fall familjebevis från skattemyndigheten samt utdrag från Landsarkivet i Lund. Den spanske notarien kräver denna stämpel för att vi skall kunna gå vidare med den spanska arvsprocessen. Dessutom behöver jag ett nytt intyg, citerar min spanska advokat:

Sen begär el Notario de S.S. de los Reyes att Notarius Publicus i Sverige skriver ut ett intyg där det tillstyrkes att ”enligt gällande svensk lagstiftning är änkan” – du alltså – berättigad till hela kvarlåtenskapen när inga andra lagberättigade arvingar (barn, föräldrar, m.m.) finns. Detta dokument också då med Haag Apostillen. Dokumentet är viktigt då spanske notarien med absolut säkerhet vill veta att Du är enda arvsberättigad enligt svensk lag.

Jag blev så glad när jag såg att det fanns Notarius Publicus i Höganäs kommun. Jag ringde och fick tala direkt med tillförordnad Notarius Publicus där, en mycket sympatisk kvinna. Hon tar emot mig på måndag kl 9, det enda problemet (hoppas jag) är specialintyget. Kvinnan har en idé hur hon skall kunna skriva, men hon kan inte apostillstämpla sitt eget dokument. Jag får istället ta med detta intyg till en annan Notarius Publicus. Nå, detta ser jag som ett mindre problem i den allmänna röran, det kan kanske också bli svårt att hitta någon som har öppet under julhelgen, men då får jag vänta till efter nyårsafton.

Ikväll är jag bjuden på glögg hos ett spanskt-svenskt par kl 20.30, det skall bli skönt att komma hemifrån lite och slippa den intensiva papperssorteringen inför resan till Sverige. Är lite osäker på vad jag kommer behöva ha med mig, hellre för mycket än för lite.

Ändrat: Har precis ringt återbud till glöggen, det känns som jag håller på att bli förkyld. Bättre att vara hemma och kurera sig…

Etiketter: , , ,