Jag hade satt klockan på ringning kl 6.30 igår helt i onödan, för jag vaknade strax före kl 6. Klockan 8 hoppade jag på bussen in till stan, jag hade ett möte med Banco Halifax kl 9. Där lämnade jag in tre checkhäften för det gamla frysta kontot och hämtade tre nya på mitt nya konto. Jag skrev på ett avtal avseende hypotekslånet, där jag under ett år bara kommer att betala ränta. Det sänker månadskostnaderna betydligt och ger mig samtidigt tidsfrist under tiden som jag försöker sälja huset. Intyget jag bett om avseende saldon på skulder och tillgångar vid dödsdagen var inte färdigt, men jag skall få det tillsänt med post snarast.

Strax före kl 10 var mötet klart och jag hade lång tid att spendera tills nästa möte kl 16.30 med en av de stora advokatfirmorna i Madrid. Tack och lov för vänner, jag blev insläppt av portvakten till mina vänners lägenhet och där jag hade god tid att gå igenom pappren inför eftermiddagens möte. En av knäckfrågorna som jag måste lösa är ett husprojekt i Marocko som jag försöker dra mig ur. Vi har betalat 2 delbetalningar, varav den sistnämnda är när byggnationen sätts igång. Det spansk-marockanska företaget satte upp 6 skelett av 120 byggen i maj 2008 och krävde då in betalning. Sen dess har det inte skett någonting, men jag hittade en intressant klausul igår i kontraktet. Om huset inte är klart inom 21 månader efter byggnadslovet så kan köparen häva kontraktet. Den 7 februari har dessa 21 månader gått! Dessvärre hittade jag en klausul till, att tvister skall avgöras av en domstol i Casablanca. Det skall tilläggas att jag inte ens äger ett skelett, bara en hög med grus och sand.

Min väninna kom hem lagom till lunch och vi gick till José Luís som är kända för sina goda canapéer, och det var med glädje som jag bjöd på maten. Strax efter att vi var klara var det dags för mitt möte med advokaterna.

Jag blev mottagen av advokatbyråns andreman och hans kvinnliga assistent. Mina frågor om vårt lilla företag löstes lätt, jag blev övertalad att behålla det och de skall hjälpa mig att skriva om bolagsordningen, de tog en kopia på papprena igår och sen behöver de dödsattesten och så blir det att gå till notarie igen. Det är inga problem för mig att byta bank redan nu, så jag skall gå till Banco Popular när dom öppnar idag.

Sedan började de diskutera den fortsatta arbetsgången när det gäller arvsfrågorna i Spanien. Jag nämnde att jag har en advokat som jobbar med det, men de sa att de skulle ta över från och med nu, dessutom gratis!! Det var ju en fantastisk nyhet. Detta är ju en advokatbyrå med stora resurser, det märkte jag när Marockoprojektet togs upp. Genast kallades ytterligare en advokat in, och nu blev det mycket diskussioner fram och tillbaka. Helt klart är att detta kommer att bli svårlöst. Ett första steg är att ta en kreditupplysning på säljarna för att se om företaget är solvent. Då kan det finnas en chans att få tillbaka pengarna. Finns det pengar så är mitt sämsta scenario att säga upp kontraktet i förtid och få tillbaka 50% av det som betalats in. Advokatbyrån skall också ta en första kontakt med företaget och höra sig för. Sen har jag ju lärt mig att internet innebär makt, jag kan som ett första steg efterlysa människor i samma sits som undertecknad, ett alternativ är att föra en grupptalan mot säljarna via en marockansk advokat. Nå, det är för tidigt att spekulera i detta än.

Jag kände mig så lättad när jag kom hem, sådana goda nyheter. Bara tanken på vad det skulle kosta att sitta med tre advokater i två timmar är skrämmande. När de erbjuder att göra allt utan att ta betalt är fantastiskt. Det enda negativa beskedet jag fick igår är att försäkringsbolaget i Spanien där maken hade en livförsäkring genom sitt jobb har avslagit den pga någon petitess i obduktionsprotokollet. Det här måste ju drivas vidare och överklagas.

Nå, idag är det fredag. Jag skall börja skicka över en massa mail och dokument till mina nya advokater, sen skall jag in till stan och äta lunch. Det är en ”post-basarlunch” för den skandinaviska julbasaren. Efter det får det vara helg med vila.

Etiketter: , , , , , ,