Idag ringde advokaten. Precis som i fredags efterfrågade hon igen de tre sidorna som hon saknar i arvsdeklarationen. Dessa är de viktiga sidorna som talar om att jag är arvtagare efter maken. Jag upprepade att jag inte har något annat än originalet och att jag var förvånad över att dessa sidor inte ingick i den ”enkla kopian” (cópia simple) som jag givit henne.

Hon återkom efter att ha talat med notariatet och det verkar som om det skall fungera om jag tar med mig originalet. Ja det återstår att se. I morgon kl 12 skall vi dit för att skriva under den spanska bouppteckningen och jag skall träffa advokaten tio minuter innan. Jag har packat ryggsäcken full med alla dokument som jag kan tänkas behöva, och lyckas jag att skriva under i morgon utan strul så har jag kommit långt, dessutom på betydligt snabbare tid än ”normalt” för en utlänning med arvslagstiftning i två länder.

Om allt går vägen så återstår att betala arvsskatten, jag kommer att hamna på drygt 2000 euros, dvs ca 20.000 kr och dessa måste betalas innan den 15 april. Då har det gått 6 månader sen maken dog, och det är tidsgränsen som gäller för bouppteckning i Spanien. Nu infaller ju påsken himla dumt, men den 7 april måste jag in till Madrid i ett annat ärende när det gäller att sälja en av bilarna. Min spanska advokat hoppas kunna förbereda arvsskattebetalningen till dess så att vi kan träffas på stan samma dag och avsluta denna byråkratiska spanska bit.

Tiden springer iväg, och jag måste sen få till den svenska bouppteckningen. Mailade min svenska advokat i Stockholm idag för att fråga om exakt vilka dokument han behöver. Än har jag inte fått svar, men i Sverige har jag tid tom den 18 maj.

Nu måste jag gå och lägga mig. Som sagt, det är en viktig dag i morgon…

Etiketter: , ,