Det gick ovanligt smidigt hos fastighetsregistret, Registro de la Propiedad, i min kommun idag. Igår när jag stannade till där bad jag att få samma intyg som banken kräver, och idag var intyget klart för avhämtning. Mycket riktigt står vi båda på huset, trots informationen jag fick där tidigare av en tjänsteman och så även där jag betalade skatt för värdestegringen på huset.

Jag hade i alla fall med mig alla nödvändiga dokument för att kunna göra ändringen som gör att huset enbart kommer att stå i mitt namn, innan detta är gjort kan jag nämligen inte sälja det!

Att genomföra ändringen tar ca en månad, och när jag frågade om vad det kommer att kosta så hamnar det på ca 450 euros, jag hade faktiskt väntat mig mer. Det kändes bra att lämna in ansökan redan nu, eftersom jag då ”tjänar in” tid under Sverigeresan. Jag lär inte få sålt det under tiden jag är borta, för fastighetsmarknaden är bankrutt. Och skulle jag mot förmodan hitta en intressent, så är blir det inte så lång väntetid för ändringen i fastighetsregistret.

Jag fick ett mail från en av mäklarna idag med titeln Den trista verkligheten, och det illustrerar på ett skämtsamt sätt hur fastighetsmarknaden ser ut:

Ditt hus ur din synvinkel

Ditt hus ur din synvinkel

Ditt hus ur köparens synvinkel

Ditt hus ur köparens synvinkel

Ditt hus ur bankens synvinkel

Ditt hus ur bankens synvinkel

Ditt hus ur värderingsmannens synvinkel

Ditt hus ur värderingsmannens synvinkel

Ditt hus ur skatteverkets synvinkel

Ditt hus ur skatteverkets synvinkel

Nu är det hög tid att försöka få mig något till livs, sen skall jag förbereda för hantverkarna som kommer för sista gången i morgon eftermiddag. De är dom som hjälpt mig att fixa akuta läckor på yttertaket. De skall lägga silikon invändigt under dörrarna till sovrummen. Detta håller förhoppningsvis myror borta ett tag. Så idag behöver jag göra rent ordentligt där silikonet skall läggas. På återseende…

Etiketter: , , ,