Jag hoppade på bussen in till stan kl 9.35 och hoppade på bussen hem igen kl 13.35. Med tanken på listan med ärenden jag hade att klara av så måste jag säga att det hela gick smidigt.

Glömde ju att nämna att jag på vägen in till city stannade till i min kommun, och där var väl den enda proppen idag. När jag betalade värdestegringen på huset den 8 april så besökte jag direkt efteråt Registro de la Propiedad, fastighetsregistret i min kommun efter uppmaning från min advokat. Huset måste ändras för att stå i enbart mitt namn. Där fick jag beskedet att jag inte behövde göra något, eftersom arvsskatten och värdestegringen är betald. Denna information var helt felaktig. Det var inget som jag missuppfattade, jag hade ett spansktalande vittne med mig.

Banco Halifax kräver ett intyg från fastighetsregistret och jag åkte dit igen idag för att begära detta intyg. Samtidigt frågade jag en gång till om temat att få över huset i mitt namn. Nu fick jag andra besked. Jag måste lämna in flera viktiga original inklusive kvitton på att jag har betalt arvsskatt. Detta oroar mig djupt, processen kommer att ta en månad, och att lämna ifrån sig originaldokument är inget som lockar precis. Trots allt så tror jag att det är bättre att göra det nu, så jag inte förlorar drygt två veckor när jag är i Sverige. I morgon förmiddag tar jag bilen in till registret och lämnar in dokumenten.

Nu har jag nämligen alla papper på att bilen är i mitt namn, det var det första ärendet jag uträttade i stan i förmiddags. Jag besökte Gestorían som hjälpt mig med alla papper för att få över bilarna i mitt namn och försäljningen av den ena. Fakturan är nu betald, och det känns bra att ha en sak mindre att tänka på.

Nästa besök blev på banken, vi var tre kunder som stod utanför och knackade på dörren, banken var nämligen stängd. Jag vet inte varför de har ändrat sina öppettider just denna vecka, öppet till 11.15!! Jag såg min bankkvinna där inne och ringde upp henne via mobilen. Jag blev insläppt trots att banken var stängd och jag berättade om mitt besök på fastighetsregistret. Jag kommer att maila henne efter morgondagens besök på registret.

Nästa stopp var notariatet som gjort tillägget till bouppteckningen avseende makens aktieandelar i vårt lilla företag, sedan ändringen i bolagsordningen från fåmansbolag till enmansbolag. Jag betalade fakturorna och hämtade dokumenten, sedan styrde jag stegen mot Registro Mercantil de Madrid, Merkantilregistret, för att lämna in ändringen i bolagsordningen. Även här behåller de originaldokumentet till dess att ändringen är gjord om ca 15 dagar. 550 kr kostade kalaset, men denna kostnad går ju på företaget. Jag är imponerad av att jag klarade denna procedur själv, man lär sig nya saker varje dag.

När jag kom hem igen så körde jag skannern varm och mailade tillägget till min svenske advokat och informerade mitt spanska dito om dagens äventyr.

Vid avlyssning på telefonsvararen när jag kom hem hade jag ett samtal från Sverige utan meddelande. Jag ringde upp och talade med en för mig totalt okänd kvinna som frågade om minnesstunden. Hon vägrade lämna sitt namn när jag frågade vem jag talade med, och det var helt klart ett missförstånd. Det finns konstiga djur i vår herres hage, men nu har jag åtminstone fått bevis att annonserna kommit in i tidningarna.

Jag ringde upp min mamma idag på vanlig telefon, och det var mer eller mindre en envägskommunikation från min sida. Jag ger upp, det är en sorglig historia :sad:

Etiketter: , , , , , , ,