Sömnen var inget vidare natten till lördag. Vaknade flera gånger, sista gången vid halv sex. Då insåg jag att det var lika bra att kliva upp. Det var två saker jag hade framför mig, dels en husvisning kl 11, dels en grundlig genomgång av energiförsörjningen på uppdrag av de potentiella köparna, det ryska paret.

Jag trodde det skulle komma två elektriker, men det kom bara en kille kl 9. Vi gick igenom varenda kontakt, säkring och dragningar i hela huset, det hela tog fyra timmar. När det gällde inspektionen av solenergin så gjorde jag killen besviken. Jag har två stora cisterner i förrådet som samlar upp det soluppvärmda vattnet. Eftersom värmen inte är påkopplad i skrivande stund, allt uppvärmt vatten går nu till varmvattenberedaren och poolen, så var vattentemperaturen i cisternerna samma som rumstemperaturen, 24 grader.

Vi styrde om till uppvärmning av huset, samtidigt förklarade jag för killen att det tar ca 1-2 dygn innan man kan känna resultatet i golven. Först måste de stora cisternernas vatten värmas upp av solen. Han kunde dock känna på cisternernas rör att värme började strömma in. Jag lämnade numret till solenergiinstallatörerna som kan lämna bättre information om installationen än undertecknad.

Elektrikern konstaterade att alla eldragningar höll hög kvalitet, inga anmärkningar där. När det gäller taket så kunde han konstatera vissa förslitningar pga ålder. Ja sa till honom att jag rensat dräneringssrören och inget mer. I övrigt kommer han att rekommendera installation av naturgas istället för nuvarande elpanna som extrastöd vid behov under vintern för att få ner elkostnaderna.

Mitt i all elkoll hade jag en husvisning. Det var ett rart ungt par, killen hade varit här ensam häromdagen och ville även visa huset för sin fru. Även kvinnan blev uppriktigt förtjust.

Elektrikern lämnade vid 13-tiden och nu började det mödosamma jobbet med att ställa om alla klockor efter alla strömabrott vi ”framkallat” vid undersökningen. Jag började med faxen i källaren. När jag kom upp till köket för att ställa klockan på ugnen, denna fungerar inte alls om inte klockan är inställd, så såg jag att ugnen var helt strömlös. Moderna apparater är ju känsliga för strömavbrott, och jag misstänkte att en säkring eller dyligt hade pajat.

Eftersom jag inte hade numret till elektrikern försökte jag ringa mäklaren. Den trådlösa telefonen hade då ingen kontakt med basen. Jag gick runt och kunde ganska snart konstatera att drygt halva övervåningen var strömlös på spridda ställen. Verkligen helskumt! Mäklaren fick kontakt med elektrikern och han kom tillbaka vid 16-tiden. Tack och lov var felet enkelt. Alla fallsäkringar var i rätt position, men huvudsäkringen till övervåningen hade inte fällts upp helt, även om det såg ut så. Elektrikern sa att det var hans fel, han borde ha kollat upp detta innan han lämnade tidigare, och jag kunde andas ut.

Jag var så trött igår kväll så att jag somnade mitt i tv-programmet ”Här är ditt liv”. Nå, det är ingen större förlust eftersom SVT World har en förmåga att visa ett stort antal repriser. Jag vaknade till vid 22-tiden och såg en engelsk deckare. Sen sov jag som en stock fram till klockan 8 i morse.

Idag skall jag ta det lugnt, möjligtvis skall jag åka till en biltvätt med bilen som är i skrikande behov av en rengöring. I övrig blir det att förbereda sig för en spännande dag i morgon med någon form av besked från ryssarna och en eventuell värdering av huset vid 13-tiden av en annan spekulant. Det är roligt nästan jämt…

Etiketter: , , ,