När jag kom tillbaka till Madrid så upptäckte jag plötsligt att min spanska bank, Banco Halifax, hade börjat trixa med mina konton igen. Från att tidigare ha lovat att samtliga autogireringar skulle kunna dras från vårt gemensamma konto, så har det plötsligt blivit en helvändning. Nu kommer endast kostnader avseende huset att dras, och inte alla kostnader. Enbart vatten, el och avgiften till bostadsområdet, däremot räknas inte larmet in, inte heller fasta telefoner t ex. Jag fick därför ge upp planerna på att kontakta ytterligare mäklare igår, och satte mig istället och började ringa runt till de första prioriteringarna när det gäller autogiro. Jag passade även på att ändra så att kontrakten kommer över i mitt namn, något som var betydligt lättare än i Sverige.

Till skillnad mot Telia i Sverige så var det inga som helst problem att få över telefonkontrakten hos den spanska motsvarigheten, Telefónica. En liten kostnad kommer att tas ut för namnbytet på kontrakten, däremot kostar det inget att byta konto för autogiro. Jag får räkna med att det tar max 36 timmar tills det är klart. Lika lätt gick det med min adsl-uppkoppling med ya.com, med digitalkanalen Canal + och med larmet i huset. Däremot var det värre med en mobiltelefon i makens namn som är kopplat till larmet, jag får besöka ett av Movistars (tillhör Telefónica) försäljningsställen för att fixa namnbyte och autogiro, att ringa in till deras kundsupport är hopplöst, du pratar med en robot hela tiden. Däremot kunde jag byta autogiro på min egen mobil genom att logga in på företagets hemsida. Till skillnad mot Sverige så kunde jag lösa allt detta via telefon (om jag bortser från mobilerna), och inte på något ställe var det fråga om någon kreditprövning innan.

När det gäller leasingbilen som jag förtvivlat försökt att bli av med så har jag fått en massa papper som skall fyllas i innan jag kan bli av med den, dessutom måste arvsdeklarationen, la declaration de herederos, vara klar innan. I går råkade jag se att jag körde bilen till mataffären oförsäkrad, försäkringen genom Marsh mcLennon skulle ha betalats igår. Jag kontaktade en person via mail och bad att dom skulle ändra autogireringen till mitt nya konto. Det gick tyvärr inte, däremot kunde jag betala med kreditkort, det gjorde jag via min svenska bank där den ekonomiska situationen är betydligt bättre än här i Spanien.

När det gäller Sverige så mailade jag Stockholms tingsrätt en gång till igår och upprepade mina frågor avseende boutredningsman om hur långt mitt ärende har kommit som jag skickade den 28 december, dessutom tillade jag att jag inte ens har fått en bekräftelse på att min ansökan kommit fram. Jag fick svar samma dag:

Hej Monica!

 

Vi har mottagit ditt mail men på grund av helger, ledigheter och brist på personal så har vi just nu väldigt långa handläggningstider. Ditt ärende inkom till tingsrätten den 11 december 2009 och har fått ärende nr:XXXX. Vi handlägger just nu ärenden som inkom i början av oktober 2009, så du förstår att det kommer dröja minst ca 8-9 veckor innan vi har möjlighet att börja handlägga ditt ärende.

 

Vi kommer att höra av oss då vi börjar handlägga ditt ärende.

 

Med vänlig hälsning

 

X X
Avdelning 1, Stockholms tingsrätt

Ja det här känner jag ju igen, det tog domaren i Madrid exakt 2 månader och 1 dag att skriva under obduktionsprotokollet och Tingsrätten i Stockholm verkar ju ha ännu större problem. Det här är ju sanslöst, domstolsväsendena verkar verkligen vara i kris, och inte hjälper det ju personer som också befinner sig i kris att få lösta sina problem!

Om en dryg timme skall jag iväg till en väninna och spela bridge, det skall bli härligt att tänka på något annat. Vid 17-tiden i eftermiddag kommer en mäklarfirma och tittar på huset, det är samma företag som vi köpte huset av. Sen får vi se hur det går, jag måste få ut det till försäljning så fort som möjligt. I morgon blir det att kontakta ytterligare mäklare.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,