Från att alltid ha varit en hyfsat timid person som aldrig gjort något större väsen av mig så har jag blivit en bitch. Folk och företag försöker utnyttja min svaga position och en sak har jag lärt mig under de senaste månaderna. Jag måste fräsa till och slå näven i bordet för att inte bli utnyttjad.

Jag förfasar mig inte alls längre för att svära fula spanska könsord för att få min vilja igenom vid behov. Jag struntar fullkomligt i hur den mötande parten reagerar. Jag har värre saker att tänka på än en rodnande nuna på andra sidan bordet. Ett typexempel var när jag ville ta över makens kontrakt på en mobiltelefon som är kopplat till larmet på huset. Dessutom var jag tvungen att byta konto till autogirot eftersom det gamla kontot inte tillät dessa typer av kostnader längre. Jag visste ungefär vad som väntade när jag besökte butiken. De skulle hänvisa mig till den automatiska roboten vid deras kundtjänst. Jag frågade kvinnan om hon någon gång försökt ringa deras kundtjänst? Jag slängde fram dödsattesten och uppgiften om nya kontot på bordet och skrek, nu fixar du det här eller så ringer du till er kundtjänst och försöker få en rätsida i ärendet. Min harang med svordomar var så ful, så jag vill inte ens publicera vad jag sa. Givetvis fick jag ändrat kontraktet.

Andra exempel är när jag ringde skattemyndigheten i Sverige för att jag var tvungen att få ett familjebevis som även intygade att varken jag eller maken hade några barn tidigare. Kvinnan var lite fyrkantig och sa att sådana intyg inte fanns. Jag svarade att ”nu är du så god att fixa detta”, fast jag avhöll mig från svordomar. Jag fick själv formulera vad som skulle stå i intyget, och tack vare detta för mig så livsviktiga intyg så har arvsdeklarationen gått igenom i Spanien.

Idag fick jag ett mail från Telia att de äntligen kommer att betala tillbaka min deposition på 3000 kr, eftersom jag inte bedöms som kreditvärdig i Sverige om någon tar kreditupplysningar på mig. Denna för mig så principiella fråga har jag kämpat med sen den 11 november förra året. Det känns fruktansvärt att få ett sådant kreditupplysningsbeslut när jag aldrig har haft betalningsanmärkningar. Jag kände mig enormt lättad över att få upprättelse idag. Utan sociala medier, som så populärt internets makt kallas för nu tiden, så hade det inte gått. Denna sista vända skedde genom Fairshopping, där Hans G Larsson äntligen har hjälpt mig att få ett slut på Teliaärendet. Det är med glädje som jag stoppar in Teliaföljetongen under lösta problem nu. Och Fairshopping rekommenderar jag alla som fått något problem med svenska företag. Sociala medier sätter press på företagen!

Jag hade en hel del viktiga mail att skicka idag. Som så ofta har jag bara hunnit med hälften, för alltid är det något nytt som kräver en akut lösning. Idag har jag suttit med ansökningar och begäran om omprövningar när det gäller skatter på efterlevandepensioner i Sverige. Jag begär omprövning av beslutet avseende Sinkskatt för i år, och begär även att skatten på 30% som är dragen från den 1 nov – 31 december förra året skall tas upp. Eftersom jag är utskriven ur Sverige så skall skatter på tjänstepensioner betalas där jag är mantalsskriven, dvs Spanien. Lagen det handlar om är Lag (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, och här antar jag knäckfrågan gäller dubbelbeskattningsavtal. Vilket beslut som fattas av skattemyndigheterna återstår att se.

Jag hade tänkt att åka och handla mat idag inför middagen men väninnor i morgon kväll, men just nu orkar jag inte. Det får stå på listan inför morgondagen, för nu måste jag ta itu med mail som inte har hunnits med tidigare idag. Ja sysslolös är jag definitivt inte som ni förstår…

Etiketter: , , , , , ,