Ögonen går i kors, men jag har fått en hel del uträttat. Jag tror att jag har de flesta viktiga dokumenten under kontroll inför resan till Sverige den 17 maj. Det återstår några som jag kommer att hämta nästa vecka i Madrid.

Trots min svenske advokats sjukskrivning så har jag mailat honom vissa kompletteringar, med uppmaning att han studerar dessa när hans läkare friskskriver honom. Jag tycker det är bättre att han har det mesta på plats innan jag åker till Sverige.

T ex så har min ynkliga efterlevande-/omställningspension äntligen börjat utbetalas från pensionsmyndigheten i Sverige. Det retroaktiva beloppet för november till april kom in på mitt spanska konto för någon dag sedan, det rör sig om ca 3.500 kr i månaden efter dragning av 25% sink-skatt under ett år. Jag antar att även denna pension måste in i den svenska bouppteckningen, men den lär inte behöva tas upp i den svenska deklarationen enligt svar från myndigheten på min fråga som jag fick idag.

Jag hade ett långt samtal med min spanska advokat idag. Innan jag åker till Sverige så finns en hel del att uträtta. Jag skulle gissa på två dagar i Madrid nästa vecka. Därför känns det så bra att jag har fått undan en hel del idag. Jag måste till notariatet och hämta två olika kompletteringar som skall tillföras originalhandlingarna.

Dels handlar det om makens halva av företaget som måste in i spanska bouppteckningen. Fakturan för kompletteringen hamnar på 2.300 kr. Dessutom måste vi upprepa proceduren med att besöka skattemyndigheten avseende arvsskatt igen, även om det inte lär bli någon skatt med tanke på att företaget är litet. Men alla blanketter måste fyllas i igen, och köerna till kassorna och handläggarna skall vi inte tala om.

Den andra kostnaden från notariatet är för ändring av bolagsordningen från fåmansbolag till enmansbolag. Det går på ca 1.500 kr. Jag är glad att jag i alla fall har ordnat checkar så att jag kan betala från företagskontot, för det är ju där pengarna för denna kostnad skall tas ifrån. När jag ser fakturan så vet jag inte ens hur de olika momsbeloppen skall delredovisas. Det känns hopplöst att behöva be om hjälp med även denna, säkert simpla uppgift, men jag har inte sysslat med redovisningen tidigare. Denna del av kompletteringen måste registreras hos Merkantilregistret, jag ber på mina bara knän att denna procedur inte kommer att vara komplicerad.

När det gäller övriga ärenden nästa vecka så skall jag försöka att passera fastighetsregistret i min kommun för att få fram intyget som min bank, Banco Halifax, kräver inför mitt övertagande av hypotekslånen.

Till sist så hoppas jag hinna med att besöka min advokat. Jag behöver hjälp med den spanska inkomstdeklarationen som skall vara inne senast den 30 juni. Jag har samlat alla verifikationer i en mapp, men eftersom jag aldrig har deklarerat i Spanien förr, än mindre med ett dödsbo i åtanke, så vet jag inte riktigt vilka dokument som krävs. Nå det återstår att se…

Företaget skall också deklarera och ha bolagsstämma innan den 31 juli tror jag det är, denna uppgift har jag stoppat längst in i garderoben. Jag bör dock inte glömma den där för då blir det dryga böter. Men det får bli ett senare problem…

Nu måste jag vila, innan dess så vill jag tillägga att jag försökte ringa min mamma när jag såg att hon var online i förmiddags. Jag vet inte om hon hörde eller inte, men ett antal signaler gick fram innan försöket till samtalet bröts. Hon borde se en indikation att jag har försökt att ringa i alla fall…

Etiketter: , , , , , , , , ,