132 dagar tog det tills jag fick rätt på så gott som alla punkter mot Telia. Min första kontakt med företaget skedde den 22 oktober förra året, då jag desperat kontaktade alla som vi hade autogireringar med för löpande kostnader på sommarhuset. Kontot som gireringarna var kopplat till stod i makens namn, och skulle frysas den siste oktober. Alla kontrakt stod också på maken. Det gällde för mig att snabbt få över abonnemang i mitt namn samt att koppla dessa till mitt nyöppnade konto i Sverige. Detta började jag med före maken var officiellt dödsförklarad i Sverige, något som skedde senare, först den 3 november kom uppgifterna in till officiella myndigheter.

Jag har aldrig haft betalningsanmärkningar i hela mitt liv, och ville inte riskera att få det i min svåra stund, därav alla snabba kontakter. Jag blev verkligen helchockad när jag fick beskedet att jag inte var kreditvärdig efter Telias kreditupplysningar på mig. De krävde mig på en deposition på 3000 kr, något som jag betalade in omgående. Med processerna som jag driver i två länder så kan jag ju inte riskera att vara utan telefon när jag kommer till Sverige. Det skall tilläggas att beslutet om depositionen gick till sommaradressen i Sverige trots att jag hela tiden angivit att jag bor permanent i Spanien!

Eller det värsta skräckexemplet, när jag äntligen fick skickat överlåtelseblanketter via e-post till mig den 20 november. Killen som skickade dom hade glömt bort att fylla i Telias uppgifter, så jag fick gissa mig fram till vad det skulle stå och upprätta dubbla exemplar. Inte heller upplyste han mig var dom var dom skulle skickas och hänvisade till ett telefonnummer som inte kan nås från Spanien. Måttet som fick bägaren att ringa över var att han skyllde på trötthet och stress. Hur understår sig någon från en kundsupport att uttrycka sig på detta sätt???

Efter mycket om och men så har jag äntligen fått återbetalat 3000 kr, de kom in på mitt svenska konto idag. Dessutom så får jag behålla två felaktiga inbetalningar på totalt 972 kr som kompensation för allt strul jag har haft. För att bevisa att jag är kreditvärdig så skickade jag senaste fastighetstaxeringen för 2009 som är underlag för deklarationen i år samt ett kontoutdrag från min svenska bank.

Nu lägger jag definitivt det sorgliga kapitlet med Telia på hyllan i bloggen, autogirot fungerar och jag vet att jag har pengar för att betala kommande fakturor. Slutet gott, allting gott!

Etiketter: , , ,