Igår var det verkligen full rulle. Timmarna bara sprang iväg och min avsedda papperssortering kom av sig även om jag har kommit en bra bit på väg. Under jultid i Sverige fick jag besked från huvudkontoret i Sverige (på makens jobb) att jag kommer att få en ytterligare efterlevandeförsäkring som kommer utbetalas under fem eller tio år. Jag lovade att återkomma när jag öppnat nytt bankkonto i annan bank, för förhoppningsvis kan denna betalas ut i Spanien. När det gäller mitt nyöppnade bankkonto förresten så kom en budbärare med mitt välkomstpaket från banken ING Direct kl 8.30 på morgonen! Jag tog emot honom klädd i morgonrock, när man bestämmer på morgonen i Spanien brukar det innebära mellan 9-14 ungefär, så här kan man snacka om effektivitet.

I torsdags kväll hörde huvudkontoret av sig igen avseende pensionen, de ville se min ansökan om sink-skatt och beslutet från skattemyndigheterna som kom den 18 januari. Beslutet gäller pension från SPP och frågan är om skattemyndigheternas beslut är rätt pga dubbelbeskattningsavtalet mellan länderna. Huvudkontoret kommer hjälpa mig med omprövning av beslutet eftersom den viktiga upplysningen att pensionen intjänats pga arbete utanför Sverige inte framkom i min ansökan. Dessutom kommer ytterligare ett försäkringsbolag ingå nu, Skandia.

Jag inledde fredagsmorgonen med att skanna allt avseende Sink-skatten och skapa pdf-filer som jag sen skickade till Sverige. Jag tycker att den spanska byråkratin är bökig med alla sina blanketter och formulär som skall stämplas och notarieföras, men det märks även att jag inte har bott i Sverige sen 1990. Jag är enormt tacksam för hjälpen jag får från Sverige, för det är inte lätt heller. Helt klart är att jag nog kommer behöva få hjälp med nästa års deklaration, dessutom lär jag nog få begära uppskov. När det gäller deklarationen har jag en advokat som hjälpte mig med apostillestämpel i åtanke. Han var väldigt sympatisk. När det gäller bouppteckningen i Sverige så får vi hoppas att tingsrätten i Stockholm får tid att börja få fram boutredningsmannen jag ansökte om december, pga arbetsbörda får jag hoppas att dom sätter igång i mitten på mars någon gång!!

Klockan 11 kom fem mäklare från en av de största mäklarfirmorna i Madrid för att titta på huset. Jag ser att huset nu ligger ute på deras webbsida, men jag har upptäckt fel avseende tomtarealen, dessutom har jag inte fått vårat kontrakt avseende fastighetsförsäljningen som utlovat. Jag får maila dom idag.

Igår var det den sista dagen för att fatta beslut avseende leasingvolvon. Eftersom jag har hittat köpare så mailade jag Volvo och finansinstitutet FCE Bank PLC om beslutet att jag köper bilen. Eftersom jag inte har så mycket pengar på spanska bankkonton, det rör sig om drygt 10.300 euros så skall jag försöka göra en transferering från min svenska bank. Jag mailade min svenska bankkvinna, men hon återkommer först den 2 februari. Nå betalningen skall in till FCE Bank PLC den 11 februari, så jag har ju några dagar på mig. Jag ringde dom igår och fick IBAN och SWIFT som behövs för en överföring från utlandet. En enkel lösning hade ju varit att köparna gjorde transfereringen, men pengarna måste komma från mig. Helknäppt! Jag har ju mist förtroendet för Banco Halifax så där vill jag inte att pengarna skall in och när det gäller mitt nyöppnade konto på ING Direct så blir det inte funktionellt förrän min spanska pension kommer in där i februari. Jag vet inte ens vilken dag den spanska pensionen betalas ut.

Innan jag kan sälja bilen så måste den först föras över i mitt namn hos Jefatura de Tráfico, och innan jag kan göra det så måste la declaración de herederos, dvs arvsdeklarationen vara klar. Jag ser fram emot tisdag i nästa vecka när den skall skrivas under hos notarien.

Igår ringde även min bankkvinna hos Banco Halifax, hon hade inte fått klart intygen avseende skulder och tillgångar vid makens dödsdag. Däremot kom hon med ett positivt besked avseende hypotekslånen som jag kommer att få sänkta tillfälligt. Eftersom jag skall in på en lunch i stan på fredag i nästa vecka så hoppas jag kunna få ett möte med bankchefen samtidigt. Då lär även intygen för bouppteckningen vara klara.

Jag fick också klartecken igår om ett möte med en advokatfirma som makens jobb anlitar. Det blir på torsdag i nästa vecka. Jag hoppas på hjälp att försöka stoppa projektet i Marocko på laglig väg, vägledning hur jag gör med mitt lilla företag och sist, men inte minst att få hjälp med att snabbt få fram alla papper som behövs inför den spanska bouppteckningen.

Nu är det dags för frukost, på återseende…

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,