Den här dagen har varit snurrig, snurrigare än på länge och det jag hade på listan för att uträtta får ligga tills i morgon.

I början på december började jag febrilt leta efter advokater i Sverige med kunskap om Spanien för jag kände att jag inte kunde klara detta själv. Detta är säkert en av anledningarna till att jag är skyldig att att ansöka om boutredningsman som tillsätts av Tingsrätten, avdelning 1, i Stockholm. Det måste till juridisk expertis för att lösa arvslagstiftningen i två länder som inte alltid går hand i hand. Det finns bl a en svensk lag som reglerar dessa förhållanden, och som jag ser det finns det en hel del svårlösta knutar där. Den heter Lag (1937:81) om internationella rättsförhållanden rörande dödsbo. En utmärkt webbplats där man kan läsa om lagen, den tar dessutom upp aktuella rättsfall, är lagen.nu.

Idag fick jag plötsligt e-post från en av advokaterna i Sverige som jag kontaktade i mitten på december. Han frågade mig hur det har gått och om jag fortfarande behövde juridisk hjälp. Jag beskrev hur långt jag hade kommit i mitt svar och fick ganska snart ett svar att han kan tänka sig att ställa upp som boutredningsman. Advokaten är flytande på spanska i ord och skrift, och hans förslag att jag behövde någon som kan tala med mina advokater köper jag direkt!

Jag skickade därefter ett mail till tingsrätten i Stockholm med två frågor. Den första gällde om jag kunde komma in med förslag på boutredningsman efter att min första ansökan hade gått in. Min ansökan anlände till tingsrätten den 11 december förra året och eftersom jag inte hade några förslag att komma med så bad jag tingsrätten finna en lämplig boutredningsman. Min andra fråga till tingsrätten var om min ärende på något sätt kunde snabbas upp om de godkände mitt dagsfärska förslag till boutredningsman. Mitt gamla ärende kommer först att kunna tas upp i mitten på mars eftersom tingsrätten är arbetsöverhopade och har brist på personal!!

I eftermiddag fick jag en kopia på ett mail mellan min advokat och tingsrätten. Tingsrätten bad min advokat verifiera att han ställde upp som boutredningsman, dessutom ville domstolssekreteraren få ett snabbt svar. Det här ser jag som enbart positivt även om tingsrätten inte svarat på min epost från idag.

Finns det en lösning på mina problem i Sverige till sist? Det verkar som så. Idag är det exakt fyra månader sen maken dog, och det enda jag önskar är att allting går framåt. Jag ser fram emot dagen jag kan börja leva mitt eget liv, för all byråkrati håller på att kväva mig!

Etiketter: , , ,